Miski do mleka

Masajowie uważają, iż mycie wodą naczyń do mleka daje mleku przykry zapach; dlatego myją te naczynia w krowim moczu. Za Kopalińskim

Istota dobrego wina

to czysty naturalny (w odróżnieniu od brudnego sztucznego) dwutlenek siarki. Coś z chiralnością?

Oraz zgodność z przypływami i odpływami – winorośl to jak wiadomo przybrzeżny wodorost.

Oraz, oczywiście, homełko – tym razem dla roślin.

Oto strona z menu pewnej restauracji (podkolorowania moje).

 

W naiwności swojej sądziłem, że synchronizacja z porami roku jest normalnym zjawiskiem w rolnictwie w ogóle. A tu się okazuje, że to wyrafinowana biodynamiczność. Człowiek całe życie się uczy.

Advertisements

3 responses to “Istota dobrego wina

  1. sykofanta 22.3.2010, poniedziałek o 6:21:15

    Widzę, że Ty mało wiesz jeszcze! Zła chiralność sztucznego, chemicznego dwutlenku siarki to jeszcze nic. Najgorsze jest to, że ten dodawany do nieorganicznych, niebiodynamicznych i niezielonych win ma po prostu złą telemancję! Nie słyszałeś pewnie jeszcze o telemacji… To jeżeli będziesz zainteresowany, to podeślę Ci linki do bardzo wiarygodnych artykułów o chiralności, telemacji i syntetoalimentacji związkow takich jak NaCl i SO2. Muszę jeszcze tylko te artykuły napisać…

  2. Gammon No.82 22.3.2010, poniedziałek o 17:40:41

    A czy dwutlenek siarki z wulkanu jest Dobronaturalny, czy Złosztuczny?

  3. miskidomleka 22.3.2010, poniedziałek o 19:12:46

    Ja bym zaryzykował twierdzenie, że wulkan jest naturalny. Ale z pewnością lepiej, jeśli przez jakieś szpary wleje się do wulkanu woda, i dobrze powstrząsa.

%d blogerów lubi to: